به کارگیری و اداره قابلیت ها و توانمندی های کارمندان یک سازمان به منظور دست یافتن به اهداف آن را مدیریت توسعه شخصی می گویند.
مدیریت توسعه شخصی در سطح فردی شامل پرورش، شناخت، ارتقا و به کارگیری توانمندی ها بر اساس اهداف افراد سازمان می باشد. توسعه فردی کارمندان سازمان از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل در سال های اخیر شاهد کاهش آمادگی جسمانی آنها در محیط کار هستیم. ظرفیت و توان مذاکره و همچنین سطح واکنشی افراد کاهش یافته است. از همین رو مدیران باید برای توسعه فردی کارمندان خود برنامه ریزی نمایند.
اینکه هر فردی زندگی را چگونه تجربه میکند عمدتاً به عواملی مانند اشتغال، تجربیات و تعاملات واقعی زندگی، محل زندگی و بسیاری عوامل دیگر بستگی دارد. “رشد فردی” به جدول زمانی خاصی از بزرگسالی اشاره نمیکند. درعوض، به یک عمر فداکاری و آگاهی نیاز دارد تا با جزر و مدهای طبیعی که در زندگی وجود دارد، همگام شود.
توسعه فردی چیست؟
گفتن «ایجاد انگیزه در خود برای اینکه بهترین نسخه از خودتان باشید»، آسانتر از انجام آن است. با این حال، توسعه فردی میتواند مسیر روشنی را برای زندگی شادتر و رضایتبخشتر فراهم کند. برای شروع مسیر خود به سمت توسعه فردی، رویکرد زیر را در نظر بگیرید.
شما میخواهید با ایجاد یک چشمانداز شخصی شروع کنید. حتی اگر این مرحله برای سرگرمی انجام شود، میتواند به شما کمک کند که در یک ماه، شش ماه، یک سال و … به صورت شخصی و حرفهای در جایگاه بهتری قرار بگیرید. تعیین اهداف برای خود میتواند شما را با انگیزه و در مسیر حرکت نگه دارد. اغلب به این اهداف رجوع کنید تا مطمئن شوید که گامهای لازم را برای موفقیت برمیدارید.
برنامهریزی؛ مرحله بعدی توسعه فردی
مرحله بعدی توسعه فردی، برنامهریزی است. اکنون که درک روشنی از زندگی ایدهآل خود در آینده دارید، زمان آن است که برنامهریزی کنید تا دریابید چگونه میتوانید به آن نقطه برسید. انجام یک تحلیل SWOT شخصی را در نظر بگیرید که در آن بزرگترین نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای خود را مشخص کنید. دروننگری بخش بزرگی از توسعه فردی است، بنابراین ایجاد یک تجزیه و تحلیل SWOT راهی عالی برای شروع این مسیر است.
شما میتوانید اهداف توسعه فردی جداگانهای را برای زندگی شغلی و زندگی شخصی خود ایجاد کنید، اگرچه ممکن است بین این دو زمینه همپوشانی وجود داشته باشد. برخی از مهارتهایی که میتوانند رشد شخصی را تسهیل کنند، عبارتند از: ارتباطات، اخلاق کاری، رهبری، سازماندهی، حل مسئله، اعتماد به نفس و صداقت.
هنگامی که فرآیند توسعه فردی خود را شروع کردید، باید روند پیشرفت خود را نیز پیگیری کنید. نگه داشتن نوعی سوابق مکتوب از اهداف خود، گامهایی که برای رسیدن به آن انجام میدهید، و هر مانعی میتواند به شما انگیزه بیشتری برای بهتر شدن دهد.
پس از گذشت چند هفته، از ارزیابی مجدد و تنظیم مجدد اهداف خود برای هماهنگی بهتر با گامهای خود در توسعه نترسید. زندگی پر از شرایط غیرمنتظره و غافلگیری است که ممکن است روی اهداف یا سرعت شما تأثیر بگذارد. یاد بگیرید که این تغییرات را در آغوش بگیرید و به جای ناامید شدن، زمانی که موقعیت آن طور که انتظار داشتید پیش نمیرود، با جریان حرکت کنید.
چرا توسعه فردی مهم است؟
به سؤال توسعه فردی چیست پاسخ دادیم، حال شاید دوست داشته باشید بدانید چرا به توسعه فردی نیاز داریم؟ مطمئن باشید که توسعه فردی به شما این امکان را میدهد که بفهمید در واقع چه کسی هستید و چه اهدافی را در نظر دارید. این مسئله یکی از سادهترین کلیدهای یک عمر رضایت و خوشبختی است.
هنگامی که شروع به توسعه فردی در زندگی خود میکنید، احتمالاً سؤالاتی از قبیل:
- در دنیای ایدهآل خود، با وقت و انرژی خود چه کار میکردم؟
- اگر از شغل فعلی خود ناراضی باشم، چه مسیر شغلی دیگری را میخواهم؟
- اگر من منابع نامحدودی برای ایجاد تغییرات در زندگیام داشتم، این تغییرات چگونه به نظر میرسید؟
- چه تغییرات سادهای میتوانم در روال زندگی خود ایجاد کنم تا شادیام را عمیقتر کنم؟
مزایای توسعه فردی
اگر به دنبال دلایلی برای اهمیت توسعه فردی هستید، دلایل بسیاری برای آغاز توسعه فردی در زندگیتان وجود دارد. در اینجا تنها به برخی از مزایای توسعه فردی اشاره میکنیم.
- شما را باانگیزه نگه میدارد
- میتواند به سادگی کامل شود
- مهارتهای فعلی خود را اصلاح کنید
- اعتماد به نفس را افزایش میدهد
- از فرهنگ کار سالم حمایت میکند
- خودآگاهی را بهبود میبخشد
- جهت مسیر را مشخص میکند
- خلاقیت را افزایش میدهد
- تابآوری را افزایش میدهد
۵ زمینه توسعه فردی
توسعه فردی در بسیاری از جنبههای زندگی از جمله شغل شما مهم است. تعیین روشهای توسعه فردی مناسب برای شما به نقاط قوت، چالشها و اهدافتان بستگی دارد. درک رشد شخصی و اینکه چگونه میتوانید به آن دست یابید میتواند به شما کمک کند از مهارتهای خود به طور مؤثر در محل کار استفاده و به صورت حرفهای پیشرفت کنید.
رشد ذهنی
رشد ذهنی بر ذهن شما تمرکز دارد، مانند نحوه تفکر و یادگیریتان. همچنین به چگونگی تأثیر عملکردهای شناختی بر رفتار شما هم مربوط میشود.
رشد اجتماعی
رشد اجتماعی مستلزم بهبود مهارتهای ارتباطی شماست. یادگیری نحوه برقراری ارتباط مؤثر میتواند مهم باشد، به خصوص اگر به طور مستقل کار کنید. یادگیری نحوه تبدیل شدن به یک شنونده فعال و یک سخنران قهار میتواند به شما کمک کند تا در یک تیم کارسازتر کار کنید، در جلسات دیدگاهتان را ارائه دهید و در مورد شغل خود به سرپرستانتان بازخورد بدهید.
رشد معنوی
رشد معنوی به ارتباط با خود در سطح کلنگر، رشد به عنوان یک شخص و یافتن آرامش درونی اشاره دارد. افراد بسته به فرهنگ، اعتقادات و تجربیات خود رشد معنوی را به طرق مختلف تجربه میکنند. رشد معنوی در محل کار اهمیت دارد زیرا میتواند به شما در مدیریت استرس و ایجاد اعتماد به نفس و تواناییهایتان کمک کند.
رشد عاطفی
رشد عاطفی بر توسعه و مدیریت احساسات و نحوه واکنش شما به موقعیتها متمرکز است. در حالی که چالشهایی مانند استرس و اضطراب میتوانند به فرسودگی شغلی کمک کنند، رشد عاطفی میتواند به شما در غلبه بر این چالشها کمک کند. رشد عاطفی به شما امکان میدهد احساسات خود را در محل کار پردازش و ارزیابی کنید، که میتواند به شما در انتخاب یک اقدام مناسب کمک کند. وقتی تیمها عادات رشد عاطفی را تمرین میکنند، میتوانند تعارض بین همکاران را به حداقل برسانند.
رشد بدنی
رشد فیزیکی شامل مراقبت از بدن و استفاده از آن در راههای مولد است. شرایط فیزیکی شما بر سایر زمینههای رشد و تکامل شخصی تأثیر میگذارد، زیرا بدن سالم عملکرد مؤثر مغز را تسهیل میکند. شما میتوانید با خوردن وعدههای غذایی مغذی، ورزش منظم و خواب کافی روی رشد بدنی تمرکز کنید.